
Eficienta Energetica.
În contextul energetic naţional, dezvoltarea durabilă înseamnă asigurarea necesarului de energie, dar nu prin creşterea utilizării acesteia (cu excepţia energiei regenerabile), ci prin creşterea eficienţei energetice, modernizarea tehnologiilor şi restructurarea economiei. Intensitatea energetică finală reprezintă unul din principalii indicatori macroeconomici pentru analiza eficienței de utilizare a energiei și este inclusă în lista indicatorilor de dezvoltare durabilă a organismelor internaționale.
Și în sectorul industrie, intensitatea energetică și intensitatea emisiei de CO2 au trend descendent, aflându-se sub media mondială în anul 2014.
Trecerea anilor a arătat că mecanismele financiare de sprijin ale măsurilor pentru eficiență energetică sunt relativ limitate în România, generând un impact negativ în promovarea acestora. Pentru punerea în aplicare a măsurilor de eficiență energetică, pentru a avea succes, este nevoie de ajutor financiar sub formă de reduceri de taxe, de ajutor al companiilor private implicate în punerea în aplicare a acestor planuri, precum și acordarea de împrumuturi în condiții avantajoase de către bănci. Ajutorul financiar trebuie să se acordă prin lege, cu respectarea condițiilor legale privind ajutorul de stat.
Acest fapt demonstrează că măsurile incluse în cele trei Planuri Naționale de Acțiune privind Eficiența Energetică, care vizează creșterea eficienței energetice, au contribuit la reducerea consumului de energie primară și a consumului final energetic.
Pentru a reduce intensitatea energetică în sectoarele mari consumatoare de energie și pentru a atinge obiectivele propuse atât în Strategia Națională în domeniul eficienței energetice cât și în Planul naționale de acțiune în domeniul eficienței energetice corespunzător Directiva 2006/32 / CE, vor fi luate măsuri în următoarele direcții:
- audituri energetice și managementul eficient al energiei;
- îmbunătățirea eficienței energetice prin susținerea finanțării din fondurile
- comunitare;
- campanii de informare.
Surse regenerabile de energie
- creșterea gradului de utilizare SRE în condiții de eficiență economică pentru producerea energiei electrice și termice, facilitarea accesului la rețeaua electrică,în faza de investiții;
- dezvoltarea certificatelor verzi pentru a atrage capitalul privat în investiții în domeniul SRE;
- promovarea mecanismelor de susținere a utilizării SRE pentru producerea căldurii și apei calde de uz casnic;
- utilizarea fondurilor structurale.