Utilizarea Inovatiilor in Practica
Care sunt implicatiile inovatiei in viata economico-sociala? Raspunsul la aceasta intrebare, dupa cum se poate argumenta,se bazeaza pe semnificatia termenului inovatie. O perceptie foarte raspandita asupra inovatiei este cea care se refera la solutii tehnologice avansate, oferite prin utilizarea celor mai recente cunostinte.
Asemenea inovatii sunt, cu deosebire, privite a fi rezultatul fortei de munca inalt calificate si intreprinderilor cu intensitate semnificativa în domeniul cercetarii-dezvoltarii, avand legaturi stranse cu cele mai importante centre de excelenta din lumea stiintifica. Semnificatia inovatiei este, insa mai larga, si cuprinde si inovatiile care nu sunt realizate in sfera high-tech a industriei mai sus amintite.
Din aceasta ultima perspectiva, inovatia nu cuprinde numai produsele sau procesele noi, dar si cele imbunatatite rezultate inclusiv din asa numitele sectoare low-tech, a caror efecte economico-sociale cumulative sunt la fel de importante.
Interesul in crestere pe plan mondial pentru intensificarea activitatii inovationale a intreprinderilor, cu deosebire cea tehnologica, este urmarit atat in vederea mentinerii sau sporirii competitivitatii economiilor nationale, cat si ca urmare a constientizarii efectelor rezultate din activitatea economica asupra consumului de resurse si mediului, ceea ce impune conceperea de noi modele de productie si consum.
Capacitatea inovationala este o determinanta cheie a competitivitatii economice a natiunilor. Inovatia – motorul progresului economic si bunastarii – reprezinta, in acelasi timp, instrumentul de solutionare a provocarilor actuale globale din domeniul mediului si sanatatii. Privim dezvoltarea sustenabila a organizatiilor ca fiind rezultanta capacitatii acestora de a genera noi idei, in suportul cresterii productiei, ocuparii fortei de munca si protectiei mediului.